Justering av förmånsvärdet för lätt lastbil

Om du som anställd använder arbetsgivarens lätta lastbil för privatkörning kan företaget efter ansökan hos Skatteverket få ett beslut om nedsatt förmånsvärde. Ett sådant justerat förmånsvärde kommer från och med 2019 normalt uppgå till 60 procent av lastbilens ordinarie förmånsvärde.

Skatteverket har i ett ställningstagande presenterat en ny regel för hur ett justerat förmånsvärde ska beräknas för en lätt lastbil som du använder för privat körning eller, om du är företagare, kan disponera för sådan körning. Justeringsregeln kan tillämpas när du med hänsyn till tjänstebehovet är tvungen att använda en lätt lastbil med flak, med bara två säten eller en bil med fastmonterad inredning så att det privata nyttjandet avsevärt begränsas.

Ansökan

Din arbetsgivare måste ansöka om justerat förmånsvärde hos Skatteverket på blankett SKV 4893. Han använder sedan det värde som framgår av Skatteverkets beslut vid redovisning i arbetsgivardeklarationen och vid beräkning av skatteavdrag. Beslutet gäller för aktuellt år, vilket innebär att arbetsgivaren behöver göra en ny ansökan för varje kalenderår.

60 procent av fullt värde

Från och med 2019 kommer ett justerat förmånsvärde för en lätt lastbil att beräknas till 60 procent av lastbilens ordinarie förmånsvärde. Det gäller både för äldre lastbilar och för de nya som tagits i trafik den 1 juli 2018 eller senare, skriver Skatteverket i sitt ställningstagande.

Omfattande tjänstekörning

Om du kör mer än 3 000 mil med lastbilen under året får arbetsgivaren göra ytterligare en nedsättning. Den uppgår till 75 procent av det justerade värdet. Efter en sådan nedsättning uppgår förmånsvärdet till 45 procent av fullt värde.

40 procent av prisbasbeloppet

Enligt Skatteverket kan det finnas utrymme för ytterligare justering om det finns betydande hinder för dig att använda bilen privat. Skatteverket nämner som exempel om bilen omväxlande används av mer än en förare, används vid jourberedskap eller när bilen enligt avtal endast får användas för sporadiska resor mellan bostaden och arbetet. Även antalet sittplatser för passagerare kan tillsammans med övriga omständigheter vägas in. Ett justerat förmånsvärde kan då efter en samlad bedömning av Skatteverket fastställas i intervallet mellan 60 procent av normalt förmånsvärde ner till som lägst 40 procent av ett prisbasbelopp.

Det innebär att ditt förmånsvärde för en lätt lastbil som lägst kan uppgå till 18 600 kr för 2019. Det vill säga 40 procent av 46 500 kr.

Skatteverkets ställningstagande 2018-11-12



Nordic Smart Government – en digital revolution för nordiska småföretag

Ett unikt nordiskt samarbete håller på att förändra spelplanen för små och medelstora företag. Med målet att minska administration, automatisera affärsprocesser och möjliggöra …

Deklarationstidpunkter för aktiebolag under 2025

Dags att fokusera på när aktiebolag ska lämna in inkomstdeklarationen och betala kvarskatt 2025. Inlämning av deklarationen  För aktiebolag kan inlämningstidpunkten för …

Dags att planera semesterdagarna – har du koll på vad som gäller?

Den 31 marsmarkerar semesterårsskiftet för många företag. Det innebär att du som arbetsgivare måste hantera både intjänade och sparade semesterdagar på rätt sätt. Här får du koll på …

Lag på hållbarhetsrapportering kan dröja

EU-kommissionens nya förslag på hållbarhetsrapportering enligt CSRD innebär att 80 procent av företagen undantas. De storföretag som ska följa CSRD får inte föra över sina …

Småföretagarna går med vinst – men rådgivning kan lyfta dem ännu högre

Trots utmanande tider visar en ny rapport från Företagarförbundet att 76 procent av Sveriges småföretagare har gått med vinst de senaste tre åren. Men många brottas fortfarande med att …

Friskvårdsbidrag – vad gäller 2025?

Nytt år och dags att förnya träningskortet. För arbetsgivare som erbjuder sin personal ett friskvårdsbidrag finns det några saker att tänka på. Tre förutsättningar för skattefrihet  …

Deklaration 2025 – viktiga datum att ha koll på för dig som privatperson!

Nytt år och snart dags att deklarera inkomster för 2024. Här lyfter vi några viktiga datum att ha koll på under 2025. Flera datum för betalning av kvarskatt  I och med att …

Nya SNI-koder – så kan du förbereda dig!

Snart lanseras nya SNI-koder (Standard för svensk näringsgrensindelning). Förändringen innebär att många företag behöver agera för att säkerställa att deras verksamhet är korrekt …

Begränsad möjlighet till avdrag för ränteutgifter

Från och med beskattningsåret 2025 och framåt gäller en begränsad avdragsrätt för ränteutgifter i inkomstslaget kapital för privatpersoner. Det är en stor förändring för …

Så förändrar EU:s nya momsreform framtiden för svenska företag

EU:s nya momsreform ViDA revolutionerar momshanteringen med e-fakturering och digitalisering. Vad betyder det för svenska företag? Fredrik Andersson Carlö från Skatteverket reder ut …

Senaste nytt