Skattefriheten för privat sjukvård slopas

Skattefriheten för förmån av privat hälso- och sjukvård slopas från och med den 1 juli 2018. De nya reglerna tillämpas på förmåner som arbetsgivaren betalar efter den 30 juni 2018.

Riksdagen har beslutat att från och med den 1 juli 2018 slopa skattefriheten för förmån av privat hälso- och sjukvård i Sverige samt vård och läkemedel utomlands. Samtidigt slopas arbetsgivarens avdragsförbud i inkomstslaget näringsverksamhet för denna typ av utgifter avseende anställda.

Det innebär att förmån av privat vård i Sverige blir skattepliktig för den anställde och att arbetsgivaren kommer att få avdrag med ett belopp som motsvarar förmånens värde. De nya reglerna för privat vård motsvarar vad som redan gäller när en arbetsgivare betalar för offentligt finansierad vård i Sverige som ges till en anställd.

Sjukvård utomlands

Förmån av vård och läkemedel utomlands när en anställd insjuknar i samband med tjänstgöring utomlands kommer även fortsättningsvis att vara skattefri för den anställde. Skattefriheten behålls även för de statligt anställda som är stationerade utomlands när det gäller förmån av vård och läkemedel för den anställde och för medföljande familjemedlemmar.

Värdering av fri sjukvårdsförsäkring

Utgångspunkten för skattepliktiga förmåner är att dessa ska värderas till marknadsvärdet. Med marknadsvärdet avses det pris som den anställde skulle ha fått betala om han själv skaffat sig motsvarande varor eller tjänster.

Av förenklingsskäl ska dock förmån av sjukvårdsförsäkring värderas till det belopp som arbetsgivaren betalar i premie. Det motiveras med att premier för sjukvårdsförsäkringar varierar kraftigt bland annat beroende på den anställdes ålder och självrisken. Det skulle därför bli alltför administrativt betungande för både arbetsgivare och Skatteverket att fastställa ett marknadspris.

Förmånsvärdet kan dock justeras uppåt eller nedåt om det finns synnerliga skäl. Det kan bli fallet om förmånsvärdet avsevärt avviker från vad den anställde normalt skulle få betala för en sjukvårdsförsäkring.

I samband med tjänst

I inkomstskattelagen finns ett antal bestämmelser som avser sjuk- och olycksfallsförsäkringar som tecknats i samband med tjänst. Denna försäkringsform som infördes 1950 erbjuds inte längre på marknaden. Den tas därför bort från skattelagstiftningen.

Ikraftträdande

De nya bestämmelserna träder i kraft den 1 juli 2018.

Förmån av hälso- och sjukvård och läkemedel anses tillhandahållen i samband med arbetsgivarens betalning av en utgift för hälso- och sjukvård eller läkemedel. Beträffande sjukvårdsförsäkring innebär det att förmånen tillhandahålls i och med betalningen av försäkringspremien. Eventuella premier betalda före ikraftträdandet för försäkringar som avser tid efter ikraftträdandet träffas således inte av de nya bestämmelserna.

Regeringens proposition 2017/18:131



Så kan du jämna ut företagets resultat med skattemässiga dispositioner

När en enskild näringsidkare vill jämna ut det skattemässiga resultatet finns det tre olika skattemässiga dispositioner att använda sig av: avsättning till periodiseringsfond respektive …

Omfördela skattereduktioner i inkomstdeklarationen

En skattereduktion minskar den skatt som en fysisk person ska betala. Det innebär att man behöver betala tillräckligt med skatt för att kunna tillgodoräkna sig en skattereduktion. Vissa …

Så kan företagaren motverka penningtvätt

Penningtvätt är ett globalt problem som bland annat innebär att företag används för att tvätta illegalt intjänade pengar. Victoria Müller, kvalitetsrådgivare på branschorganisationen …

Vad kommer Skatteverket att kontrollera i år?

Nyligen öppnades möjligheten att deklarera digitalt (19 mars) och Skatteverket har också informerat vad myndigheten kommer att granska i år när det gäller privatpersoners deklarationer. I …

Jens Nylander: ”Noggrannare leverantörskontroller kan förhindra ekonomisk brottslighet”

De kriminella blir allt mer raffinerade och allt fler företagare vittnar om att de utsätts för bedrägerier. I denna verklighet blir det allt viktigare för företagare att inte bara känna …

Nya bud för samfälligheter som inte är skattskyldiga för moms

I februari meddelade Högsta förvaltningsdomstolen att samfällighetsföreningar inte ska ta ut moms på bidrag som föreningen tar ut från sina medlemmar. Avgörandet överensstämmer inte med …

Kontrollera uppgifterna i din deklaration

Snart är deklarationsracet i gång för privatpersoner. Inkomstdeklarationen ska vara inlämnad senast den 2 maj. I den här artikeln tar vi upp vikten av att kontrollera sina uppgifter och …

Vd och grundare Malin Bergman: ”Tro på din idé”

Kvinnors företagande är viktigt för att främja företagsamhet och konkurrenskraft i Sverige. Trots det är det fortfarande färre kvinnor än män som driver företag. Varför är det så och …

Deklarationstidpunkter för aktiebolag under 2024

Dags att fokusera på när aktiebolag ska lämna in inkomstdeklarationen och betala kvarskatt 2024. Inlämning av deklarationen  För aktiebolag kan inlämningstidpunkten för …

K10 eller K12 – vilken blankett ska man använda?

K10 och K12 är två blanketter som är starkt förknippade med deklarationen för ägare till fåmansföretag. Men när ska man använda vilken blankett när man har sålt en andel eller fått …

Senaste nytt