
Krispaketet för småföretagare – periodiseringsfonder
Regeringen har presenterat ett antal förslag som ska stötta småföretag. Ett av förslagen innebär större möjligheter att sätta av till periodiseringsfond. Förslaget omfattar enskilda näringsidkare och fysiska personer som är delägare i svenska handelsbolag.
Förslaget innebär att 100 % av den skattepliktiga vinsten 2019, upp till högst 1 mkr, får sättas av till periodiseringsfond. Det innebär att skatten på vinsten för 2019 inte behöver betalas nu utan företaget får skjuta fram beskattningen. Hela den preliminära skatt som företaget har betalat in till Skatteverket under 2019 kan betalas tillbaka.
Skatten för 2019 är normalt inbetald till Skatteverket genom preliminärskatt. Det snabbaste sättet att få tillbaka den inbetalda skatten är att begära omprövning av preliminärskatten. Det kan man göra fram till 30 juni 2020. Om näringsidkaren bara gör avdraget i den ordinarie inkomstdeklarationen kommer utbetalningen göras som skatteåterbäring efter att slutskattebeskedet har kommit. Att begära omprövning av preliminärskatten är alltså ett snabbare sätt att få pengarna återbetalda.
Avsättningen till periodiseringsfond ska återföras senast efter 6 år, på samma sätt som enligt de vanliga reglerna om periodiseringsfond. Det innebär att företaget då kommer att beskattas för den vinst som man hade 2019. Förslaget innebär därmed endast en förskjutning av skattekostnaden. Företaget behöver därför utifrån sin egen situation göra en bedömning av om det är lämpligt att använda den här möjligheten eller inte. Om företaget går med förlust ett senare år kan periodiseringsfonden lösas upp det året och då minskas den totala skattekostnaden.
Möjligheten finns fortfarande att göra avsättning till periodiseringsfond enligt de nuvarande reglerna, dvs med 30 % av det skattepliktiga underlaget.
Vilka omfattas?
- Enskilda näringsidkare.
- Fysiska personer som är delägare i svenska handelsbolag.
Vad avser förslaget?
- Avsättning till periodiseringsfond får göras med 100 % av det skattepliktiga resultatet (högst 1 mkr), istället för 30 % enligt nuvarande regel.
Vad innebär det?
- Inbetald preliminärskatt 2019 kan betalas tillbaka.
- Periodiseringsfonden ska återföras senast efter 6 år och kommer då påverka beskattningen.
Hur får företaget snabbast pengarna återbetalda?
- Begär omprövning av preliminärskatten för 2019 senast 30 juni 2020.
Semesterledighet vid hel sjukskrivning – är det möjligt?
Det korta svaret är nej. Man kan inte ha två ledighetsorsaker samtidigt. Dessutom är grundsyftet med semesterledighet att man som anställd ska vara ledig för vila och rekreation. Något som …
Undvik kvarskatt nästa år
Kvarskatt och höjda kostnadsräntor har under hösten fått stor uppmärksamhet. Många pensionärer har fått kvarskatt, bland annat 57:orna som har hamnat i kläm avseende skattereglerna. Den …
Julgåvor – vad gäller i år?
Inga nya beloppsgränser för julklappar till de anställda – utan det är fortfarande högst 500 kronor som gäller för att gåvan ska vara skattefri för de anställda. Visst finns det …
Höjt försörjningskrav för arbetskraftsinvandrare
Regeringen höjer försörjningskravet för arbetstillstånd som ett steg mot mer rättvisa arbetsvillkor.Försörjningskravet, som innebär att inkomsten måste täcka både boendekostnader och …
Fick du slutskattebeskedet i augusti?
Då är snart dags att betala kvarskatten – senast den 13 november ska den vara betald. För att få en mer korrekt debiterad preliminärskatt framöver kan man behöva en preliminär …
Höjt prisbasbelopp – så påverkas du!
Nu har regeringen beslutat om prisbasbeloppet och det förhöjda prisbasbeloppet för 2024. Men vilken betydelse har prisbasbeloppet och det förhöjda prisbasbeloppet? Regeringen har även valt …
Räkenskapsår behöver inte alltid betyda kalenderår
Under sommaren lämnade aktiebolag med kalenderår som räkenskapsår, in årsredovisningen till Bolagsverket och inkomstdeklarationen till Skatteverket. Att räkenskapsåret motsvarar …
Höstaktuellt om semester
Har man kalenderår som semesterår kan det vara bra att nu gå igenom kvarvarande semesterdagar och planera för när sådana dagar som inte får sparas ska tas ut.Som anställd och arbetsgivare …
Höjd ränta på skattekontot- igen
För andra gången under 2023 höjs både kostnadsräntan och intäktsräntan på skattekontot. De nya räntorna gäller från och med den 1 augusti 2023. Den höjda räntan påverkar bland annat …
Fick du slutskattebeskedet i juni…
…och fick kvarskatt? Då är snart dags att betala kvarskatten – senast den 12 september ska den vara betald. Tidigare datum för slutskatten innebär också att kvarskatten ska betalas …